Opera Narcisme – In ontwikkeling

Compositie voor solo zangers, orkest en koor

Juli 2024 – Heden

In Juli ben ik begonnen met het schrijven van een opera over Narcisme. Dit vaak verkeerd begrepen onderwerp moet naar mijn mening meer aandacht krijgen, om zo patronen van narcisme op tijd te herkennen en ons los van te maken.

Deze opera is in ontwikkeling. Lees hieronder in de tussentijd over een aantal misvattingen rondom narcisme:

 • Een narcist is iemand die heel veel van zichzelf houdt
  Niets is minder waar: diep van binnen is de narcist erg onzeker en vindt hij het moeilijk om van zichzelf te houden. Dit maakt dat waardering en goedkeuring van buitenaf zo belangrijk is voor de narcist. Hij zal daarom altijd bevestiging zoeken dat hij goed genoeg is, en wil graag geprezen worden.
 • Narcisme is een mannelijke eigenschap
  Hoewel mannen (1 op de 12) vaker in de categorie van narcistische persoonlijkheidsstoornis vallen dan vrouwen (1 op de 20) is narcisme niet iets dat zich exclusief in mannen manifesteert. En hoewel er subtiele verschillen zitten tussen narcisme in mannen en vrouwen blijven de grote lijnen gelijk.
 • Narcisme is makkelijk te herkennen
  Linkend aan het beeld dat een narcist veel van zichzelf houdt is het algemene beeld dat een narcist makkelijk te herkennen is: iemand met een groot ego, gladde praatjes en zich luid verkondigd aan de mensen om zich heen. Buitenshuis zijn narcisten over het algemeen erg beschaaft en charmant. Ze hebben gewenst gedrag afgekeken en gekopieerd. Pas als je dichter bij de narcist komt te staan komt de ware aard naar boven. Vanaf dat moment is het moeilijk om van de narcist los te komen.
 • De narcist kan er niets aan doen
  Hoewel een narcist een aantal belangrijke vaardigheden niet beheerst en er een defect is in het empathiecentrum van het brein, is narcisme te behandelen. Dit is een moeizaam, maar niet onhaalbaar proces. De narcist dient echter te erkennen een probleem te hebben alvorens hij hulp kan zoeken. En dat is precies het ingewikkelde.
 • De narcist bedoelt het niet zo
  Narcisten zijn experts in manipulatie: zij weten je met hun woorden in de war te brengen, waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. Hiermee maakt de narcist jou afhankelijk van hem en heeft hij een bepaalde machtspositie. Hij zal je daarom na het maken van een fout zeggen dat hij het niet zo bedoeld heeft (als de narcist dit al toe wil geven). In dit geval is het belangrijk te letten op de acties van de narcist: die zullen in veel gevallen namelijk niet veranderen.
 • Je moet je meer inleven in de narcist
  Net als manipulatie zijn narcisten experts in uitbuiting. Zij zoeken mensen met veel empathie, omdat die hun uiterste best zullen doen zich in hen te verplaatsen en hun gedrag daarmee langer tolereren. Een narcist heeft juist gebrek aan empathie, kan zich daardoor moeilijk verplaatsen in een ander en rekening houden met de gevoelens van een ander. Narcisten eisen empathie op en buiten hun omgeving hierdoor uit.Projectduur:
In ontwikkeling

Première:
Ntb