Wie is Thessa

Mijn naam is Thessa (Janine) Veerman. Ik ben muziektechnoloog en houd mij bezig met componeren, musiceren, dirigeren en inspireren. Binnen mijn vakgebied ben ik op zoek naar verbindingen tussen muziek en technologie. Belangrijk in mijn muziek is mensen aan het voelen, denken en bewegen zetten. Een impact maken met mijn muziek, dat is mijn ultieme doel. Persoonlijke ontwikkeling is daarbij een belangrijk aspect en iets waar ik mij dagelijks mee bezig houd.

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door muziek. In huis stond de radio altijd aan en je kon mij niet achter de speelgoedpiano vandaan krijgen. Naarmate ik opgroeide wilde ik meer leren en op mijn negende kon ik beginnen met vioollessen aan de lokale muziekschool in Emmeloord. Vanaf het moment dat ik vioolles kreeg maakte ik ook kennis met samenspel: eerst bij het orkest van de muziekschool, later bij het Benjamin Jeugd Strijkorkest in Zwolle en het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO) in Amsterdam. Daarnaast heb ik door de jaren heen meegedaan aan allerlei projecten en concoursen. Tot vandaag de dag is samen muziek maken waar ik het meeste van geniet. Wat is er mooier dan met gelijkgestemden je passie delen en samen prachtige klanken vertalen?Een ander belangrijk thema in mijn dagelijks leven is gelijkheid. In mijn leven streef ik altijd naar eenheid en harmonie, zeker in de omgang met anderen. Belangrijk is daarom voor mij gelijkheid op basis van geslacht, ras, inkomen, leeftijd en meer. Als mens en vrouw focus ik de laatste jaren op feminisme (gelijkwaardigheid voor vrouwen). Soms verwerk ik deze thema’s in mijn composities, maar nog belangrijker vind ik het nastreven ervan in mijn dagelijks leven en mijn werkomgeving.

Succes betekent voor mij dat ik op bovenstaande manieren heb kunnen bijdragen aan de wereld. Wanneer ik mensen op persoonlijk vlak heb kunnen helpen en de wereld een stukje beter heb kunnen maken. Dit kan tot stand komen tijdens een samenwerking, maar ook tijdens lesgeven of het schrijven van een persoonlijke compositie. Zelfs tijdens een kort gesprek kunnen de eerste levendige zaadjes tot ontwikkeling geplant worden. Succes betekent voor mij ook plezier blijven houden in mijn werk, om zo het beste resultaat voor anderen en mijzelf neer te kunnen zetten.


Mijn werk bestaat uit:

 • Compositie voor klassieke bezettingen en technologie
 • Composities op maat
 • Educatie aan diverse doelgroepen
 • Ensemble- en koordirectie
 • Uitvoeren van (eigen) werken in samenwerking met anderen
 • Onderzoek naar vernieuwende aspecten binnen mijn werkveld
 • Brainstormen met anderen over vernieuwende concepten binnen de muziek en technologie

Belangrijke onderwerpen:

 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Gelijkheid, waaronder feminisme in het bijzonder
 • Filosofie
 • Taboes (‘negatieve’ emoties, stereotypering, rouw, etc.)

Overige werkzaamheden:

 • Bestuurslid New Notes
  (Jan. 2024 – heden)
 • Voorzitter Opleidingscommissie Muziek en Technologie
  (Sep. 2023 – heden)
 • Onderwijs- en studentassistent HKU
  (Sep. 2023 – heden)
 • Klassenvertegenwoordiger Muziek en Technologie
  (Sep. 2023 – heden)

Na veel ervaring opgedaan te hebben binnen de wereld van de klassieke muziek merkte ik dat het tijd werd voor een bredere oriëntatie. Iets vernieuwends. Zo kwam ik terecht bij de opleiding Muziek en Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Na een succesvolle toelating begon ik hier met veel enthousiasme met leren over andere aspecten van muziek: van coderen tot componeren, alles kwam aan de orde. Na het eerste jaar ben ik mij gaan specialiseren in compositie voor klassieke bezettingen en elektronica. Daarnaast ben ik lessen Koordirectie aan het Utrechts Conservatorium (UC) gaan volgen.

Momenteel volg ik de Master of Music Design in combinatie met vakken Koordirectie, beide aan de HKU. Het centrale thema in mijn master is het vinden van een unieke manier van interactie tussen mens en machine, waaronder de rol die beweging kan hebben als invoer voor geluid. Daarnaast hoop ik muzieklessen te blijven geven aan diverse doelgroepen, met als doel anderen een breder beeld te geven van muziek en geluid.


Mijn visie

In een ideale wereld zie ik mensen die zonder oordeel met elkaar leven, vanuit liefde en respect. Een wereld waarin kunst veel bijdraagt aan dit ideaal. Kunst is een manier van het ongefilterd uitdrukken van jezelf. Daarbij is een open houding zonder oordelen erg belangrijk, zowel bij jezelf als bij anderen. Ik denk dat kunst een krachtige eerste stap is richting een wereld met minder oordelen. In kunst leer je open te staan voor andere en nieuwe perspectieven.

Daarnaast hoop ik mensen te inspireren om naar hun hart te luisteren en hun passie te volgen, op welke manier en in welke mate dan ook. Elk persoon en elk leven is anders. Het is daarom ook niet realistisch om te verwachten dat mensen hun leven zoals ze dat kennen compleet op te geven voor iets nieuws, simpelweg vanuit de term ‘volg je hart’. Ik hoop daarom mensen in allerlei maten te kunnen inspireren, hoe groot of klein de verandering ook is.