Seikilos: A Tribute to Life

Compositie voor Symfonieorkest

Juli 2023 – September 2023

Compositie geschreven in opdracht van het Ricciotti Ensemble, wegens deelname aan hun arrangeerwedstrijd. De opdracht bestond uit het maken van een arrangement van het Seikiloslied (±200 v.C.), het oudst overgeleverde voorbeeld van een complete, genoteerde compositie. Seikilos lied het voor het graf van zijn vrouw in steen uitbeitelen.

De focus in dit stuk ligt op het verbinden van verschillende dingen. Ik ben daarom op zoek gegaan naar connecties tussen het lied, het ensemble en mijzelf. Ik koos om mij te richten op de vrolijke kant van het lied: ik zie het meer als een viering van het leven dan een rouw-lied.

Deze elementen zijn verbonden met de tekst en de melodie van het lied, het onuitputtelijke enthousiasme van het ensemble en mijn eigen beeld van het leven (focus op positieve kanten). Met dat (en de traditionele Griekse muziek) in het achterhoofd besloot ik een dans te schrijven.

Bij deze compositie heb ik mij gefocust op het uitwerken en doorwerken van de melodie. Dit stuk is goed uit te voeren door een jeugdorkest.Projectduur:
2 maanden