Stages of Grief – In ontwikkeling

Compositie voor Koor, Orgel en Elektronica

februari 2023 – heden

Compositie voor orgel, koor en elektronica over fases en vormen van rouw. Deze compositie is geschreven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van E-Live in de Nicolaikerk.

Dit stuk begon als een muzikale uitwerking van de vijf fases van rouw, gebaseerd op de theorie van Elisabeth Kübler-Ross. Zij schrijft over vijf fases die een mens doormaakt tijdens rouw: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding.

Het eerste deel van de compositie, Shock, ging in première tijdens E-Live op 2 februari 2023 (zie Composities en projecten). Tijdens het schrijfproces bleek dat het concept niet meer paste bij het idee van de componist over rouw. Na het lezen van het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet: een gids voor het gezin en de hulpverlener’ van Manu Keirse is het concept in een staat van verandering terechtgekomen. Keirse spreekt niet van fases of een volgorde, maar van ‘rouwtaken’: taken die volbracht moeten worden om te leren leven met het verlies. Deze taken zijn het verlies aanvaarden, de pijn doorvoelen, aanpassen aan een leven zonder het verlorene en het verlies een plek geven om verder te kunnen leven.

Momenteel wordt het eerdere concept aangepast en wordt er verder geschreven aan de compositie.


Stages of Grief voor Koor, Orgel en Elektronica


In samenwerking met:
Koor NEON o.l.v. Fokko Oldenhuis

Projectduur:
In ontwikkeling sinds februari 2023

Première:
Shock: 2 februari 2023, Nicolaikerk Utrecht