The World of Sax

Compositieproject voor Saxofoon en Elektronnica

Februari 2023 – April 2023

Compositieproject voor studenten Muziek en Technologie. Verscheidene composities voor altsaxofoon en elektronica werden uitgevoerd door Nino Dimov in het Muziekhuis Utrecht.

Voor dit project schreef de componist ‘February Forests’ (zie Composities en projecten). February Forests is een compositie over een ervaring in het bos in de maand Februari, een paar weken voor het begin van de lente. Zowel letterlijke geluiden als gevoelens zijn in dit stuk geïmplementeerd: het geluid van de wind, zowel kalm als sterk, en ook het roepen van verschillende vogels. Maar er is ook een onheilspellende ondertoon, want het mooie lenteweer in Nederland kan zo snel weer weg zijn als het gekomen is.

Voor deze compositie heeft de componist een kleinschalig onderzoek gedaan naar verschillende vogels die te horen zijn in het park vlakbij waar ze woont. Het recreëren van deze geluiden was het uitgangspunt. Met dit stuk koestert zij het gevoel van een wandeling door het park, zonder alledaagse zorgen.

Deze compositie is een doorgaand onderzoek naar het verbinden van saxofoon en elektronica op een interactieve manier. De eerste versie, uitgevoerd door Nino Dimov, ging in première op 22 april 2023 door Nino Dimov in het Muziekhuis, Utrecht (zie ‘The World of Sax’). De tweede versie, uitgevoerd door Dimos Palamidas, ging in première tijdens het afstudeerconcert van Muziek en Technologie op 28 juni 2023 in EKKO, Utrecht.


February Forests voor Saxofoon en Delays


In samenwerking met:
HKU, Muziek en Technologie
Nino Dimov

Projectduur:
2 maanden

Première:
Zaterdag 22 april 2023, Utrecht